fredag 27 december 2013

Vad kostar det att flytta hemifrån?

När det är dags för en ungdom att flytta hemifrån för första gången, medför det oftast mer frihet men också mer ansvar. Du måste betala dina räkningar själv, eller med din sambo, och måste göra egna val i livet. 

Om man bortser från om man köper boende eller hyr boende och bara inriktar sig på utrustning man behöver, anser Konsumentverket följande:

Köket: Exempelvis porslin, bestick, mikrovågsugn och annan matlagningsutrustning: 5500 kr
Sovrum: Exempelvis säng, madrass, lampa, sängbord, matta, rullgardin, byrå, stol och sängkläder: 3200 kr
Vardagsrum: Exempelvis soffa, bokhyllor, soffbord, fåtölj, matta, taklampa, golvlampa, gardiner och medieutrustning: 16000 kr
Hall och badrum: Exempelvis spegel, lampa, handdukar, verktyg och städ- och tvättutrustning: 3100 kr

Det här ger en total kostnad på 27800 kr. Exemplet baseras på inköp av nya möbler och ny utrustning, 
och förutsätter att du väljer så billiga alternativ som möjligt.

Personligen tycker jag att prisexemplet är ganska lågt räknat, men jag tycker ändå det beror på hur man kommer att leva dit man flyttar. Jag tycker det är några saker man ska tänka på innan man inhandlar sina prylar:

  1. Finns det möjlighet med inneboende? Kan du flytta in hos någon annan eller någon annan flytta in hos dig? På det sättet sänker du din månadskostnad och flyttar du in hos någon annan kanske du inte behöver köpa all utrustning på en gång.
  2. Hur länge tror du att du kommer bo där? Är du exempelvis student och har flyttat till en ny stad så kanske du bara kommer bo där så länge din utbildning håller på. Du vet ju inte vart du får jobb efter dina studier och frågan är om du kommer att tycka det är värt att ta med dig din utrustning dit. Om inte nära och kära kan ställa upp och hjälpa dig flytta, kan det vara ganska dyrt att inhyra flyttfirma. Tänk därför efter hur länge du kommer att bo där och köp prylar därefter. En soffa, exempelvis, kanske inte skulle platsa i ditt andra boende du flyttar till och ska du bara bo något år så kanske det är bättre att satsa på en billig soffa. Ska du istället bo i boendet under ett långt perspektiv är det kanske bättre att köpa utrustning som är av bra kvalitet och du vet kommer att stanna länge.
  3. Kolla om du kan köpa vissa saker på second hand. Det är oftast billigare än att köpa nytt och fungerar oftast väldigt bra. Svenskar är ganska bortskämda och säljer bort fullt fungerade och fräscha saker till en billig peng.
  4. Köp neutrala prylar. Istället för att köpa den senaste färgen på, exempelvis, soffan så satsa på något enkelt som står sig i många år. Basfärger brukar fungera bra. Dessutom är det lättare att sälja möbler i basfärger den dagen du flyttar ut och inte tänker ta med dig möbeln. Tänk även på hur smuts sätter sig på soffan så den inte blir smutsig lätt och måste bytas ut inom kort igen.
  5. Fundera på vad som är viktigt för dig i din vardag och spendera pengarna därefter. Till exempel, en säng kanske är viktigare för dig än vad en surroundljuds-anläggning är. Hur ofta kommer du använda bakmaskinen du funderar på att köpa? Ofta så kanske man bör investera i någon bra maskin, om inte så ofta kanske man ska fundera på om man verkligen behöver den eller om det finns någon billigare variant.
Det finns nog många olika strategier för hur man bör tänka när man ska flytta hemifrån, men jag tycker ändå att mina punkter har en bra poäng. Räkna grovt med ca 30000 kr för utrustning i hemmet. Köp det viktigaste först och invänta nästa lön/studiebidrag för att köpa nästa vända. 

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar