onsdag 11 december 2013

Att pruta på bolån - något alla borde göra!

Jag har satt mig in i lite olika tips kring prutning av bolån. Det verkar som att de allra flesta har för mycket respekt för bankerna och känner sig för dumma, eller okunniga, för att pruta på bolån. Sanningen är att man kan spara mycket pengar på att pruta på sitt bolån. Egentligen är räntorna bankerna först erbjuder bara ett riktpris.

Det första du bör göra är att kolla med andra banker och se vad de kan erbjuda dig. På så sätt för du en koll på vart räntan hamnar, på ett ungefär. Du får en känsla av vad för olika erbjudanden det finns och ungefär vart räntan ligger. Notera ner vad de olika bankerna erbjuder för ränta.

Nästa steg är att läsa på lite. Vad skriver tidningar och informationsflöden på internet om saken? Försök bilda dig en uppfattning där.

Sedan kan du börja fråga dig runt bland vänner och familj vad de betalar i ränta på deras bolån. Hur gjorde dem? Prutade dem eller inte? Hur gick de tillväga? Här kan det vara bra att notera vilka banker de har, så du kan använda detta som argument mot banken. Om en vän har fått en viss ränta och du blir erbjuden en högre ränta från samma bank, kan du ställa dig frågande till varför de inte kan erbjuda dig samma ränta.

Nu gäller det att försöka komma på någon bra strategi. Det är normalt sett lättare att pressa räntan om du har ett sparande, värdepapper och dyl. på samma bank. Om du uppvisar en god ekonomi, kanske har konkreta budgetar att visa, en trygg anställning som du kan intyga med papper, så finns det god chans att banken är villig att sänka räntan för dig. Det visar ju att du är ordentlig och att banken kommer få in de pengar de vill ha av dig.

Kom ihåg att du kan försöka förhandla ner räntan om du erbjuder dig att bli helkund hos banken, dvs har allt ditt sparande och dina värdepapper på deras bank.

Nu kommer jag till något som jag är väldigt delad i. Historiskt sett har det alltid varit bäst att ha en rörlig ränta på sitt bolån. Dock kan man erbjuda sig att binda lånen för att få bättre ränta. På det sättet vet banken att du kommer behöva stanna som kund hos dem så länge du är bunden. Dock brukar den bundna räntan vara högre än den rörliga och är inte alltid den bästa privatekonomiska lösningen.

Försök nu att vara realistisk i dina förväntningar på hur mycket du kan pruta på bolånet. Du bör kunna, ganska enkelt, pruta ner boräntan med 0,3 procentenheter utan att behöva sälja din själ till banken. Det är möjligt att pruta en procentenhet, men detta är ganska ovanligt och man bör nog ha en mycket god ekonomi för att kunna göra detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar