lördag 14 december 2013

Kan banken föra tillbaka redan överförda pengar?

Snubblade av en händelse över tv-programmet Plus hemsida. Där står det mycket intressant att läsa. Exempelvis kan man läsa om redan överförda pengar till annat bankkonto.

Många av oss tror att banken kan fixa till det om man råkar föra över pengar till fel bankkonto. På Aftonbladet kan man läsa om Veronica Nilsson som råkade skriva fel OCR-nummer när hon skulle betala 65 000 kronor i vinstskatt till Skatteverket. När jag nu hittade ett inlägg på Plus från den 20 november 2013 så blev jag nyfiken. Svaret är faktiskt att banken inte gör någonting, utan man får vända sig till personen man råkat föra över pengarna till och hoppas att denne är snäll nog och sätter tillbaka pengarna.

Om man har råkat föra över pengar till fel bankkonto, eller pengarna har hamnat hos fel mottagare, måste man först ta kontakt med mottagaren. Om mottagaren inte frivilligt går med på att ge tillbaka pengarna kan man skicka en fordran. Om det inte fungerar kan man driva frågan vidare till tingsrätt. Normalt så gäller Condictio indebiti vilket innebär att du har rätt att få tillbaka pengar som du av misstag har betalt till någon.

Här kan det vara lite trixigt. Detta gäller enbart om mottagaren insett eller borde ha insett att pengarna inte var menade för denne. Det här är ju såklart en tolkningsfråga, eftersom det är svårt att veta exakt var gränsen går för när man insett eller inte insett. Här spelar faktorer in, såsom avvikelsens storlek och mottagarens möjlighet att överblicka vad som har hänt. Mottagaren kan dock tagit emot pengarna i god tro, och kanske förbrukat dem, vilket kan innebära att personen slipper att betala tillbaka pengarna till dig. 

Den här processen är ju oerhört komplicerad och det kanske många inte inser när de för över pengar till andra konton, eller betalar sina räkningar. Jag vill därför trycka på extra mycket att ni dubbelkollar alla siffror när ni betalar räkningar eller för över pengar till andra! 

2 kommentarer:

  1. Råkat ut för detta själv. Men fick tillbaka summan jag betalat till fel konto. Utan större process. Dumt dock att det kan gå igenom trots att OCR nummer och konto måste ju överensstämma.

    SvaraRadera