fredag 20 december 2013

Reporäntan sänks, men hur ser framtiden ut?

Som sagts överallt i media har Riksbanken sänkt reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,75%. Det innebär att reporäntan är väldigt låg idag och får storbankerna att sänka sina räntor också. Det gynnar alla som har lån hos storbankerna, exempelvis bolån, eftersom man inte behöver betala så mycket i låneränta.

Normalt sett brukar fler ta lån när reporäntan är låg, eftersom det lockar mer med den låga låneräntan man måste betala. Därför diskuteras det hej vilt i media om privatpersoners belåning. Som jag skrivit tidigare så är medelsvensson högt belånade och kan ha svårt att klara sig när reporäntan sedan höjs igen.

Ur ett privatekonomiskt perspektiv innebär en räntesänkning att de allra flesta får lite mer pengar i fickan varje månad. I ett samhällsperspektiv innebär det ofta att de allra flesta spenderar lite mer pengar än tidigare och bland annat handels går bättre. Att sänka reporäntan betyder alltså generellt fler låntagare och fler som sätter sprätt på sina pengar och gynnar hela samhället i stort.

Men vad gynnar mest privatpersoner då? Det är svårt att säga eftersom alla har olika sorts ekonomi. I aktievärlden kan en reporänta-sänkning innebära att priset på aktier generellt blir högre. Att ha sparade pengar blir mindre attraktivt då räntan ofta blir lägre. Men mitt tips är ändå att amortera om man har bolån. Andra lån ska man såklart betala tillbaka fortare än fortast, eftersom de ofta har en hög låneränta i stort.

Om du sitter med ett bolån och reporäntan sänks, så innebär det generellt att du inte behöver betala lika mycket som tidigare i låneränta. Du får mer pengar över. Men istället för att spendera pengarna på prylar, rekommenderar jag att du amorterar mer på ditt lån. Som alltid, kommer reporäntan att stiga med tiden och det innebär i stort högre räntekostnader i framtiden. Prognosen just nu är att reporäntan kommer att vara 4,25 procent i slutet av 2018. Många har belånat sig så mycket att det är tufft att betala låneräntan när räntan är så hög. Om du amorterar mer på ditt lån nu när räntan är låg så är du skyldig mindre pengar när reporäntan är högre igen. På så sätt kan du kanske bättre klara din privatekonomi när låneräntan sedan höjs igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar