lördag 14 december 2013

Elektronikvaror och hemförsäkring

Hur är det nu med försäkringar på elektronik som man köper? Många butiker vill sälja en produktförsäkring i samband med inköp utav elektronikvaror. Men täcker inte hemförsäkringen sådant?

Om du har elektronikskydd i din hemförsäkring fungerar det nästan som en produktförsäkring. Då måste det stå specifikt att du har elektronikskydd i din hemförsäkring, annars täcker hemförsäkringen inte sådant. Men har du elektronikskydd är det egentligen onödigt att ha en produktförsäkring. Det finns dock en viss skillnad mellan de båda försäkringen. I hemförsäkringen har du oftast en självrisk, som normalt brukar ligga på 1500 kr. Det har du inte med en produktförsäkring. Så köper du någon elektronikvara som inte kostar så mycket kan det ju vara bra med en produktförsäkring. Köper du däremot någon elektronikvara som kostar mycket pengar kanske 1500 kr i självrisk är okej i jämförelse med kostnaden för produkten och produktförsäkringen. 

Det som är bra med hemförsäkringens elektronikskydd är att den täcker alla dina elektronikvaror. Köper du produktförsäkring måste du köpa många olika försäkringar, dvs en till varje produkt. Det kan bli dyrt totalt sett och ganska krångligt att hålla reda på alla försäkringar. "Hur var det nu, tog jag försäkring på TV:n eller hur var det?

Själv brukar jag alltid lita på min hemförsäkring. Totalt sett blir det så dyrt att teckna produktförsäkring på varje produkt. Jag har som regel att aldrig köpa elektronikvaror på avbetalning, vilket leder till att jag i alla fall inte måste fortsätta betala för något som ändå gått sönder. 

Både hemförsäkring med elektronikskydd och produktförsäkringen ger dig ersättning med likvärdig produkt i cirka 3 år, men exakt hur länge kan variera mellan olika försäkringar. Dock är det viktigt att tillägga att hemförsäkring med allrisktillägg inte ger samma skydd och där måste man betala både självrisk och ett åldersavdrag. Det gäller alltså att kolla upp vad man har för hemförsäkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar