onsdag 11 december 2013

Konkreta tips för att spara pengar varje månad

Det är inte alltid så lätt att få ekonomin att gå runt varje månad, så jag har suttit och läst lite om olika råd kring privatekonomi. Jag tänkte dela dessa råd med er:

  • Gör upp en budget som går igenom alla inkomster och utgifter varje månad. Ju mer du specificerar i din budget, desto lättare att analysera. Helst bör du vara på den nivån där du fyller i exakt summa för vad du köper. När du fyllt i budgeten i några månader är det dags att analysera. Dela upp kostnader på fasta kostnader och rörliga kostnader. Fasta kostnader kan vara svåra att ändra men det kan finnas saker där som du kan dra ner kostnaden på. 
  • Har du bil? Behöver du verkligen bilen? Tänk på att en bil inte bara kostar i bensin och försäkring, utan även i värdeminskning. För en småbil kan kostnaden för en bil vara runt 5000 kr, vilket är pengar som man istället skulle kunna investera i bättre saker.
  • Om du har flera smålån, kolla om du kan slå ihop dessa i ett enda lån med bättre ränta.
  • Kolla igenom dina försäkringar. Jämför försäkringar och el-avtal en gång per år och läs igenom nya villkor. Är den fortfarande så prisvärd som när du tecknade den? Det gäller dock att vara lite försiktig med försäkringar dock. Det är viktigt att verkligen läsa villkoren och se till så man inte är underförsäkrad.
  • Kolla in om det finns några erbjudanden innan du köper något. Tex kan du hitta många rabatter som olika butiker har på Rabattkoda.se.
  • Storhandla när du handlar mat och tänk igenom dina köp. Behöver du verkligen detta? Hur länge håller produkten? Är det troligt att du använder den innan förbruksdatumet? Och kanske viktigast: Var inte hungrig när du handlar mat! :)
  • Jämför priser mellan olika butiker. Det kanske är svårt när det gäller kläder eftersom det kanske inte finns en exakt likadan på någon annan butik. Men när det gäller mat, tekniska prylar ect.
  • Ska du ta bolån? Pruta!
  • Låt 10% av din inkomst varje månad gå till någon form av sparande. Det kanske låter mycket, men tänk på att man vänjer sig med de pengarna man har att leva på. Låter man sig själv leva på hela sin lön varje månad, kommer man se till att man spenderar hela lönen också. Man anpassar sig till den inkomst man har. Ju tidigare du lär dig att leva på pengarna som blir kvar efter att du lagt 10% åt besparingar, desto mindre kommer du behöva dessa pengar till förfogande varje månad.
  • En tumregel är att ha en buffert och buffertsparandet bör inte ingå i dessa 10% av sin inkomst du sätter av till sparande. Bor du ensam bör du ha minst två månadslöner, före skatt, som buffert. Är du sambo bör ni ha minst en månadslön, före skatt, var.
  • Ta dig tid att kolla upp var du har för ränta på ditt sparkonto. Sitter du med endast 0,45% ränta, så kolla upp vad du har för låneränta på dina lån. Du kanske betalar betydligt mer i ränta för dina lån än vad du får från räntan på dina sparpengar. Då är det kanske dags att kolla om någon annan bank kan ge dig en bättre ränta, eller investera i fonder eller aktier.
  • Vi lever i ett konsumtions-samhälle och all information som når oss påverkar oss. Viktigt är att skilja mellan vad man vill ha och vad man behöver. Ibland kan vi inbilla oss att något vi vill ha är något vi behöver men vid närmre eftertanke så behöver vi kanske inte den. Istället för att impulsköpa något, låt det gå lite tid så du hinner tänka efter. En månad är ett bra perspektiv, och har man fortfarande behov av produkten i slutet av månaden så kan man se över sin budget för att se om det finns pengar över till den. Tänk även på att man uppskattar saker man unnar sig själv mer om man fått kämpa lite för att få den.
Hoppas mina råd har hjälpt er! Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar