måndag 30 december 2013

När förhållanden går i kras

Det är jobbigt när förhållanden går i kras. Ännu jobbigare är det som ofta följer, dvs bodelning. Både gifta och sambos har man rätt till bodelning om någon part begär det.

När ett samboförhållande upphör finns det vissa regler som anger hur en bodelning ska gå till. I detta inlägg kommer jag enbart skriva om bodelning i samboförhållanden.

Vad inkluderas i bodelning i samboförhållanden?
I bodelningen i samboförhållande är det endast samboegendom som blir föremål för bodelning. Det betyder att bodelningen ska inkludera bostad och bohag som har förvärvats för sambornas gemensamma användning. 

Syftet med bodelning
Det huvudsakliga syftet med en bodelning är att båda parter ska ha rätt till en del av investeringar som skett under samboförhållandet. Bodelningen ska ge ett starkare skydd åt den ekonomiskt svagare parten i samboförhållandet.

Riktlinjer kring bodelning
Det finns många riktlinjer kring hur man bör tänka vid en bodelning. Enligt lagen om samäganderätt ska sambor som äger ett objekt dela objektet på två lika andelar. Eftersom det är ganska opraktiskt att såga sönder alla möbler och andra ägodelar, får man kolla upp värdet på objektet och dela denna i två lika delar. Det finns vissa fall då ena parten kan få rätt till mer än hälften av objektet, men då krävs stort bevismaterial och dessa fall görs ofta upp i rätten. I generella drag ska man ta hänsyn till användningsområde för egendomen (exempelvis intresse), användningsändamål och värde. Om man är oense om sakerna som ska delas upp bör man ta hänsyn till individernas behov av egendomen. 

Bostad
I bodelningen i samboförhållande ska bostad och bohag som ni har skaffat för det gemensamma boendet delas upp. Bostaden ska vara en permanent bostad så fritidshus faller alltså utanför bodelningen. Om man bor i en villa eller en bostadsrätt så ingår den alltid i bodelningen om den har skaffats för det gemensamma boendet och oavsett vem som har betalat. Även en gemensam hyresrätt som inte är samboegendom har en sambo rätt att överta vid separation. Oftast får den som är i störst behov av bostaden ta över bostaden om det kan anses skäligt. Den som bäst behöver bostaden och bohaget ersätter den andre för värdet av det som övertas i rimlig mån. Eventuella förslitningsskador på boendet under samboförhållandet räknas som normalt slitage och kan alltså inte ersättas av någon part efter eller under en bodelning. Den som tar över boendet accepterar alltså alla eventuella förslitningsskador på lägenheten då ena parten flyttar ut.

Bostaden ingår dock inte i bodelningen om ena parten hade boendet innan samboförhållandet var aktuellt eller om sambolagen avtalats bort. 

Övriga egendomar
Alla saker som parterna ägde innan ett samboförhållande inleddes, faller tillbaka till personen som ägde egendomen innan sambostatusen. Övriga saker, som införskaffats för det gemensamma boendet, ska delas lika såvida det inte finns särskilda villkor. Det spelar alltså ingen roll, i de allra flesta fall utan rättshjälp, vem som betalat för objektet. 

Om man inte kommer överens
Kommer man inte överens om vem som ska ha vad kan man ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Kostnaden för en bodelningsförrättaren, vilket oftast är en advokat, ska fördelas mellan båda parter.

Hur lång tid för bodelning?
För att en bodelning ska vara giltig måste du begära bodelning senast inom 1 år efter det att samboförhållandet har upphört.

Hur lång betänketid?
Låt oss säga att din sambo innehar lägenheten och du flyttar ut. Då har du tre månader på dig att framställa ditt anspråk på lägenheten. Om det istället är din sambo som flyttar ut och du bor kvar i lägenheten har du 1 år på dig att "ångra dig" efter det att samboförhållandet upphörde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar