måndag 16 december 2013

Vad gäller egentligen för Öppet Köp nu i julhandeln?

Nu när julhandeln är på hög nivå kan det vara bra att veta vad som gäller för så kallat öppet köp hos butiker. Med öppet köp menas att man köper en vara och kan ångra sitt köp inom ett visst antal dagar och då få pengarna tillbaka om kvitto kan uppvisas. 

Det första som kan vara bra att veta är att det inte finns något krav på att butiker att erbjuda sina kunder öppet köp. Det står alltså inte i lagen att butiker måste erbjuda öppet köp, men eftersom så många butiker erbjuder det ändå kan många kunder tro att det är ett krav. Men det är det alltså inte. Däremot finns det vissa regler kring att lämna tillbaka en vara och få byta till en annan vara eller få ett tillgodokvitto. 

Så, nu under julhandeln är det viktigt att kolla om butiken erbjuder öppet köp och hur länge det gäller. Om butiken normalt inte erbjuder öppet köp men lovar dig det ändå, är det viktigt att du ser till att de skriver ner detta på kvittot. Ett muntligt avtal är ju såklart gällande, men det är svårt att bevisa sådant när det är ord mot ord som gäller. Se därför till att någon skriver ner detta på ditt kvitto, samt en signatur så du vet vem du ska hänvisa till om problem skulle uppstå vid retur.

Vad gäller då för rea-varor? Om butiken har öppet köp och ingenting annat står på kvittot, så gäller öppet köp även på rea-varor. Däremot är det vanligt att butiken skriver till egen text på kvittot i stil med "Öppet köp i 14 dagar. Gäller ej rea-varor." eller dyl. Ja, då gäller inte öppet köp på rea-varor. Om det inte står något specifikt om rea-varor på kvittot så gäller öppet köp på dessa varor. Men tänk även på att om det inte står något alls om öppet köp på kvittot så kan det vara så att de inte erbjuder öppet köp alls. Då ska du alltså inte förvänta dig att du får pengarna tillbaka om du vill lämna tillbaka en vara.

Vad annat gäller för att öppet köp, eller bytesrätt, ska gälla? Såklart ska varan kunna säljas igen. Det innebär exempelvis att ett klädesplagg ska vara oanvänt och att prislapparna ska hänga kvar på plagget. Har man köpt elektronik ska kartongen vara oöppnad. På skor ska eventuell kartong finnas med och skorna ska vara oanvända, rena och oslitna. Man kan alltså inte använda produkten ett tag och sedan lämna tillbaka det.

Vad händer om man tappat bort kvittot? Om man tappat bort kvittot kan inte kunden styrka att varan är köpt i den aktuella butiken, eller till vilket pris varan är köpt för. I vissa fall kan butiker kolla upp köpet om man registrerat sitt bonuskort vid köpet, och därmed få ett bevis på att varan är köpt i aktuell butik och vilket pris som betalats för den. I vissa fall kan man ta med sig ett kontoutdrag och bevisa sitt köp, men ibland fungerar detta dåligt eftersom det normalt inte står exakt vad det är man köpt. Kontoutdrag visar oftast vilken butik som dragit pengarna, men inte specifikt vad du köpt och har du köpt många saker samtidigt kan summan vara helt olik summan du betalat för varan du vill lämna tillbaka. Därför är det nödvändigt att spara kvitton! Om du nu har tappat bort ditt kvitto så kan butiker ändå ge dig ett tillgodokvitto. Dock får man räkna med att man får tillgodokvitto för det senaste priset på varan. Det innebär att om samma vara nu är på rea, så får du ett tillgodokvitto för den aktuella summan varan säljs för nu (alltså rea-priset). Du kan alltså förlora pengar på att inte kunna visa kvittot.

Det är inte bara viktigt att spara kvittot om man eventuellt ångrar sitt köp. Det är också viktigt att spara kvitton ifall varan skulle gå sönder och man måste reklamera varan. En viktig sak att komma ihåg är att reklamationer endast gäller om leverantören gjort något tillverkningsfel. Det betyder alltså att om du skulle vara ute och springa i skogen, fastna med byxorna i något så de går sönder, så kan du inte reklamera byxorna hos din butik. I det fallet räknas det hela som slitage och täcks alltså inte av en reklamation. Det måste vara ett fel som leverantören och tillverkaren har gjort för att en reklamation ska vara giltig. Normalt rekommenderas man att behålla kvitton i tre års tid, eftersom det är reklamationstiden vi har i Sverige.

Lycka till med julhandlandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar