söndag 22 december 2013

Bra att veta när du ska köpa bostad

Att hyra en lägenhet har både sina fördelar och nackdelar. Som hyresgäst behöver du inte stå för kostnaden, i alla fall inte direkt, ifall någonting går sönder i själva lägenheten. Hyresvärden ansvarar för att den är i gott skick och för reparationer. Nackdelen är att du är begränsad i vad du får göra i lägenheten, och investerar du i lägenheten (tex sätter upp ny tapet) får du ingen ersättning när du flyttar ut. Dessutom så betalar du, normalt, en högre hyra. 

Det kan alltså vara fördelaktigt att köpa sin egna lägenhet istället. Då äger du lägenheten och du får troligtvis ett högre pris när du säljer lägenheten för de investeringar du gjort. Dessutom kan du amortera på lånet och du äger mer och mer av lägenheten. En köpt lägenhet följer bostadsmarknaden, medan en hyrd lägenhet är oberoende av bostadsmarknaden.

När du köper en bostad kan du både tjäna och förlora pengar. Det är en stor ekonomisk investering du gör, troligtvis den största du gör. Eftersom man inte vet hur bostadsmarknaden kommer se ut så tar du en risk när du köper en bostad. Därför är det viktigt att du inte lånar till hela beloppet av lägenheten eftersom ett fall på bostadspriset skulle kunna innebära att du blir skyldig mer pengar än vad lägenheten är värd. Jag skulle säga att du bör ha sparat ihop till denna insats innan du köper bostad istället för att ta ett extra lån med högre ränta för insatsen. Det säger sig själv, om banken inte vill låna dig hela beloppet med tanke på att det finns en viss risk att lägenheten sjunker i värde så bör du verkligen inte ta ett lån med högre ränta på insatsen i lägenheten eftersom du riskerar att sitta med ett lån högre än vad lägenheten är värd och med högre ränta dessutom.

Innan du köper lägenhet är det bra att ha koll på vad kostnaden skulle bli varje månad. Räkna med att räntan kan stiga till 5-5,5%. Om vi säger att du lånar 1 miljon kronor för en lägenhet och räntan ligger på 5,5% så måste du betala ca 5700 kr per månad för att betala av lånet på 30 år. Då måste du även tänka på att en eventuell hyra till bostadsrättsföreningen tillkommer ovanpå detta, samt alla andra kostnader du har. Beräkningen är alltså enbart för lånet av 1 miljon kronor med amorteringar. Skulle räntan ligga på 2,2% istället så måste du betala ca 3800 kr per månad för att betala av lånet på 30 år.

Här är det bra att ha en strategi. Jag skulle försöka räkna med en konstant ränta som ligger på 5-5,5%, även om räntan är låg för tillfället. Mellanskillnaden på räntorna går till extra amortering på lånet. Tanken med detta är att minska lånet så fort som möjligt och minimera kostnaderna när räntorna är väldigt höga. Som idag, när räntorna är låga, är det många som köper lite extra då de har lite extra i plånboken. Istället för att göra det så kan man amortera och när räntorna blir höga (vilket tros ske runt 2018) så har du minskat ditt lån så pass att den höga räntan inte slår lika hårt mot din privatekonomi. Det är dock viktigt att du, medan du amorterar, även sparar till en buffert. Det kan faktiskt bli ännu högre räntor än 5,5% och då är det bra att kunna ha en extra buffert att ta av under den tiden.

När du köper en bostad är det viktigt att veta att du måste stå för alla reparationer som sker i lägenheten. Här är buffert A och O. Du får ingen ersättning för fel och brister som skulle gått att upptäcka innan köpet. Därför är det bra att ha en besiktningsman inför ditt bostadsköp så eventuella brister kan påpekas innan du gjort köpet. När köpet är gjort får du på egen bekostnad måla och tapetsera eller byta ut kylskåpet när det är dags. Det kan finnas fördelar med att ha en särskild bostadsrättsförsäkring.

För bostadsrätter är det viktigt att veta att en bostadsrättsinnehavare inte äger sin lägenhet utan en andel i en bostadsrättsförening som i sin tur äger fastigheten. Som bostadsrättsinnehavare ska du betala en månadsavgift till bostadsrättsföreningen som ska täcka föreningens kostnader för drift, underhåll och reparationer samt eventuella räntor och amorteringar på föreningens lån. Därför är det bra att kolla bostadsrättsföreningens årsredovisning och fråga styrelsen om något är på gång som kan innebära att avgiften höjs. 

Det kan vara bra att läsa stadgarna och be att få en lägenhetsförteckning för att kontrollera att lägenheten inte är pantsatt. Kom även ihåg att noggrannt undersöka lägenheten och gemensamma utrymmen som källare, vind och tvättstuga. Som bostadsrättsinnehavare är det du som ansvarar för underhållet av din lägenhet.

Om du ska köpa hus så gäller mycket av det jag redan skrivit för lägenhet. Dock finns det vissa extra saker som man bör kolla upp. Utöver priset på själva huset ska du också betala lagfart, pantbrev och uppläggning av nya lån. Det kan faktiskt kosta tiotusentals kronor. 

När du väl äger ett hus finns det ofta mer kostnader än när man äger en lägenhet. Tex sophämtning, sotning, villaförsäkring och trädgårdsutrustning. Som husägare måste man ofta betala en årlig fastighetsavgift. Särskilda regler gäller för nybyggda hus. Man måste även kolla upp om tomten är friköpt och detta kan påverka fastighetsvärdet. Om tomten inte är friköpt måste du betala en tomträttsavgäld, det vill säga hyra till ägaren av tomten. Oftast är det kommunen som du måste betala tomträttsavgäld till och kan ligga på flera tusen kronor om året.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar