torsdag 19 december 2013

Gett grannen nyckeln till ditt hem? Täcker verkligen din försäkring detta i värsta fall?

Är du är en av de många som gett hemnyckeln till grannen eller någon annan bekant? Är du då medveten om att din försäkring kanske inte täcker stöld om din bekant bryter ditt förtroende?

Vi är många som ger vår nyckel till andra av olika anledningar. Det kan var att vattna blommorna när vi är på semester, en extranyckel om man tappat bort sin egen, eller till hemtjänsten. Men vad händer om denne person missbrukar ditt förtroende och går in och stjäl från dig? Då är det viktigt att veta om din hemförsäkring täcker så kallad öppen stöld eller inte. 

Många hemförsäkringar inkluderar inte öppen stöld. Det innebär att om hemförsäkringen ska gälla måste det finnas spår av att förövaren har brutit sig in i ditt hem. Men vid öppen stöld finns ju ofta inga tecken på att dörren är påverkad, eftersom de har haft en nyckel för att ta sig in. Många försäkringsbolag anser att man är "oförsiktig" om man ger sin nyckel till andra. 

Det som är absolut mest irriterande i det hela är att detta även gäller hemtjänsten. Personer som är i behov av speciell hjälp, har inte mycket val än att lämna ut sin hemnyckel för att få den hjälp de behöver. Om något blir stulet täcker alltså inte hemförsäkringen detta i värsta fall. Det är ju något som många behöver veta, men som ofta inte framgår så tydligt. Många litar på att hemtjänsten fungerar som det ska och har inte en tanke på vad som gäller försäkringsmässigt om något skulle hända. 

Ofta, när det gäller äldre med hemtjänst som blivit bestulna, blir personen heller inte trodd. De är äldre och även om ingen säger det rakt ut så tas det inte så allvarligt eftersom äldre personer kan vara glömska, ha demens, eller vara allmänt förvirrade. Trots att personen är fullt frisk så blir ofta attityden sådan ändå. Om stölden är stor, dvs många saker, så kan ju en polisanmälan eventuellt leda till att den misstänkte gärningsmannen tas med dina prylar (exempelvis säljer öppet på nätet eller liknande). Det är troligtvis en liten chans att detta händer, men det finns ju en möjlighet. Är dock stölden liten, kanske smycken, så läggs ofta polisens ärende ner i brist på bevis. Det resulterar i att man varken får upprättelse via polisen, eller ersättning av sin hemförsäkring.

Den 12 december 2013 hade följande försäkringsbolag öppen stöld inkluderat i sin försäkring: IF, Folksam, HGF/Gjensidige, Salus ansvar, HSB/Dina försäkringar
Pensionärsorganisationerna PRO, SPF.

Bara för att jag listat dessa här betyder ni inte att ni ska lita på min lista. Det är viktigt att kolla upp exakt vad som gäller för din försäkring.

Den 12 december 2013 hade följande försäkringsbolag inte öppen stöld inkluderat i sin försäkring: Länsförsäkringar, Trygg Hansa, Ica Banken, Aktsam, Solid Försäkringar.

Så in och rota i era hemförsäkringar nu och kolla vad som gäller för dig. Har du någon nära familjemedlem med hemtjänst, kolla upp vad som gäller för denne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar