torsdag 12 december 2013

Självförtroende när du frågar om bolån

Jag tror många av oss kan känna igen oss i att man håller tummarna när man går till banken för att fråga om ett bolån. Det känns lite som att gå med mössan i hand och samla in pengar. Sanningen är att de allra flesta av oss borde gå till banken med lite bättre självförtroende.

Banken lånar inte ut pengar till dig för att vara snäll. De är ute efter att tjäna stora pengar på dig, så egentligen borde man se det precis tvärt om. Man borde se det som att det är banken som borde hålla tummarna. Du är oerhört värdefull för banken.

Låt oss tänka till lite: Om du lånar 1 miljon kronor hos banken med 3% ränta över 40 år. Om vi inte räknar in amorteringar, skatter, räntejusteringar etc så kommer du, under dessa 40 år, att betala 1,2 miljoner kronor i räntor. Ja, förenklat är det vad du betalar. Iofs tar banken en kreditrisk under dessa 40 åren samt att det är en förenkling, men sanningen ligger inte långt borta.

Istället för att känna att du bara vill att banken ska låna dig pengar och sen skynda ut ur banken innan de ändrar sig, bör du verkligen se det som att banken borde erbjuda dig mycket för de 1,2 miljoner kronorna som du kommer att betala. Du borde istället se det som att du köper en produkt värd 1.2 miljoner kronor och då ska du minsann få någonting bra ut av det också.

Jag skrev tidigare om bolån, så läs gärna det tidigare inlägget. Förhoppningsvis kan du nu gå till banken med gott självförtroende och pruta utan att känna dig dum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar