söndag 15 december 2013

Måste man betala för varan om man råkar ha sönder den?

Ja, man kan undra om man måste betala för en vara man råkat ha sönder i en butik. Här ska vi titta lite närmre på saken. 

Låt oss säga att du befinner dig i en butik. Du lyfter upp något ömtåligt och sen råkar den glida ur handen och går sönder när den faller i marken. Butiksbiträdet går fram till dig och säger att du måste betala för varan och pekar på en skylt där det står att kunden måste köpa varan om man har sönder den. Måste du då betala för varan?

I det här fallet handlar det om en olyckshändelse och då finns det inget som säger att du måste betala för varan. Oavsett om det finns en skylt eller inte, så är det inget skriftligt eller muntligt avtal. Om du istället har varit oaktsam, kanske stått och bollat med prylen, så kan det betraktas som att butiken kräver utomobligatorisk skadeståndsrätt. Utfallet här är ju såklart väldigt svårt att bedöma bara sådär, men det kan finnas fall då du måste betala. 

Men om du råkar tappa något i golvet, råkar stöta till en hylla och något ramlar ner, eller snubblar över något är de typiska olyckshändelser och du ska inte behöva betala.

Kan vara bra att veta om man någon gång råkar ha otur i en butik...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar