fredag 13 december 2013

Medelsvensson spelar roulette med sin ekonomi

Det är både goda och dåliga nyheter just nu. Svenskarna har blivit mer förmögna det senaste kvartalet. Främst beror det på att börsen har gått så bra, men också att bostadspriserna har ökat. Trots detta så fortsätter vi konsumera och leva i ett högre lyx än vad vi egentligen har råd med. Skuldökningen har ökat med 4,5 procent under det senaste kvartalet.

SBAB:s riskindex, som visar hur känsliga hushållens finanser är, har stigit till den högsta nivån sedan 2006. Det innebär att om aktiemarknaden och bomarknaden skulle få ett prisfall, så skulle många hushåll få problem ekonomiskt. Hushållens ekonomi är mer sårbar än tidigare och det skulle kunna få stora konsekvenser för privatpersoner och konsumtionstillväxten. 

Det som är oroande är att om hushållen skulle försöka komma tillbaka till ett normalläge skulle de i genomsnitt behöva sätta in omkring 1,5 månadslöner, efter skatt, på ett sparkonto. Det klarar såklart inte de allra flesta. 

Jag vill verkligen poängtera hur viktigt det är med buffert, att sätta av 10% av sin månadslön till sparande och att inte investera 100% av sitt sparande i aktier. Amortera! Det är oerhört viktigt att inte skuldsätta sig i onödan, utan spara istället ihop pengarna till det du vill köpa. Skaffa inte för många abonnemang på mobiler, bredband etc utan försök leva efter den lyx du har råd med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar