onsdag 25 december 2013

Hemligheten till att bli miljonär - åtta punkter

De allra flesta kan faktiskt bli miljonärer under sin livstid! Många tror att det är en omöjlighet, men det är det alltså inte. Jag ska ge några tips till er här som eventuellt kan göra er miljonärer i ert liv. Dock gäller det här råden de lite yngre, kanske under 40 år.

Den första punkten jag kommer säga kommer få många att bli besvikna, men vill man bli miljonär så finns det inga genvägar. Skulle det finnas enkla genvägar så skulle alla vara miljonärer idag. Sanningen är att de allra flesta miljonärer är riktiga snåljåpar. De köper inte onödiga saker och de investerar sina pengar i affärer istället för att shoppa. Ofta märker man inte av miljonärer i samhället just för att de lever som medelsvensson även om de skulle kunna ha råd att leva ett liv i mer lyx. Nu känner inte jag Ingvar Kamprad personligen, men tror man på media är han en ganska snål person som håller stenhård koll på ekonomin. Detta trots att han är en av världens rikaste män. Profiler, så som Paris Hilton, skulle troligtvis inte vara miljonär om hon inte föddes i en väldigt rik familj. Så som hon verkar spendera pengar skulle nog istället sätta henne hos Kronofogden...

Nä, sanningen är faktiskt kanske inte vad de allra flesta tror. Många tror att miljonärer sprätter pengar runt sig och badar i dem, men det är oftast så man kan identifiera de som växt upp i en förmögen familj eller ej. Ett barn som växt upp i en förmögen familj är ofta den som spenderar pengar medan den som jobbat ihop pengarna ofta är den snåla. Att vara snål och ekonomisk är alltså en stor nyckel till att bli miljonär under sin livstid.

Den andra punkten är att ha koll och överblick på privatekonomin. Att ha koll på privatekonomin är inte samma sak som att vara snål. Man kan spendera massor med pengar trots att man har koll och överblick på ekonomin. Man spenderar helt enkelt alla sina pengar varje månad, ser detta framför sig men bryr sig inte. Det är alltså väldigt viktigt att man gör någon typ av budget för att få överblick vart pengarna går varje månad.

Den tredje punkten är såklart att identifiera vilka, ofta, småkostnader som skenar iväg månad efter månad och som man kan minska. Det handlar inte om att vara snål, utan att hitta andra lösningar. Istället för att fika ute med vänner kan du kanske bjuda hem dem på fika hemma hos dig istället.

Den fjärde punkten är en ganska krävande uppgift. Den kräver att du sätter dig in i din ekonomi bättre. Du behöver läsa på vilka sparalternativ är de bästa för dig. Aktier är ofta bra eftersom de ofta ger en bra avkastning. Dock gäller det att vara bra påläst hur detta går till och vilka aktier man bör satsa på. Obligationer är också ett bra alternativ. Du bör se över dina räntor och dina försäkringar. Samtidigt kan det vara bra att amortera och hålla sig borta från onödiga köp.

Den femte punkten är att sätta upp mål med sparande, lånande och spenderande. Kanske har du som mål att ha en viss summa på banken och en annan summa i aktier? Ja, kombinationen kan vara oändlig men det gäller att du hittar något som du tror på och som du kan hålla dig till. Målen får inte vara för höga heller, utan det är bättre att sätta delmål så du känner att du får lite bekräftelse också.

Den sjätte punkten är att tänka långsiktigt. Om du tror att du kan bli miljonär över en dag har du helt fel inställning. Det kommer att ta tid att bli miljonär, men håller du ut den tiden så kommer du tillslut att närma dig (och kanske lite till) ditt mål att bli miljonär.

Den åttonde punkten är att lägga undan pengar åt sparkontot eller aktiekontot varje månad. Ungefär 10% av din inkomst bör gå till någon form av sparande. Din buffert bör du spara ihop utöver dessa 10%. Ärver du pengar, eller får pengar som gåva, investera eller spara dessa istället för att köpa onödiga prylar. 

De här åtta punkterna är nog de viktigaste att veta om för att bli miljonär under sin livstid. Det finns inga genvägar och kräver ofta en bra självdisciplin. Försök hitta en väg som fungerar bra för dig. Kanske kan du göra det hela som en tävling mot dig själv, eller kanske mot sambon eller vänner om de är med på noterna. 

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar