torsdag 16 januari 2014

Stockholmsbörsen slog rekord, men bör nybörjare ge sig in i aktie-leken nu?

Som jag skrev igår i inlägget Stockholmsbörsen slår rekord, kronan försvagades mot dollarn och Bitcoin har återhämtat sig något. så har Stockholmsbörsen slagit rekord. I inlägget skrev jag några anledningar till varför det går så bra på börsen just nu. Nu tänkte jag ta upp ytterligare ett inlägg kring de goda aktietiderna i Sverige.

Anledningen till att börsen stigit beror bland annat på att världsbanken höjt prognosen för den globala tillväxten samt en stark detaljhandelsstatistik från USA. Dessutom verkar det som att alltfler är mindre oroliga för en eurokris. Investerare är beredda att ta högre risker och köpa mer aktier i kombination med att sparräntorna är låga just nu. Fler väljer att flytta över sina sparpengar i aktier-form istället, för att få bättre avkastning på sina pengar.

Men hur ska man göra nu om man är nybörjare? Ja, det finns ju olika taktiker kring detta och det finns heller inga enkla svar. Jag tycker dock att om man är nybörjare så bör man vara aktsam att sätta in pengar på aktier just nu. Även om många bedömare anser att börsen kommer att stiga även i år, så ska man vara medveten om att börsen snabbt kan gå ner efter en sådan här uppgång. Dock ska man fundera hur man tänker spara. Om du är ute efter att sätta in en stor summa pengar, en gång, så är nog inte nuläget bra för en nybörjare att ge sin in i aktieleken. Om man istället tänker sig att sätta undan en mindre summa varje månad kan man ge sig in i leken, men satsa på starka kort. Eftersom man sätter in en viss summa varje månad, så spelar det inte så stor roll om man en månad köper för ett högre belopp eftersom det troligtvis jämnar ut sig med tiden. 

Man ska dock tänka på att reporäntan ofta hänger ihop med aktie-kurser. Det här är ju såklart, som alltid med aktier, inte alltid som detta händer. Men oftast så innebär en låg reporänta en starkare börs, medan en hög reporänta ger ofta det motsatta. Det hela är ganska komplicerat, men handlar om vart investerare är villiga att sätta sina pengar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar