tisdag 28 januari 2014

Bra att veta om virtuell valuta

Det har pratats mycket om bland annat Bitcoin i media under de senaste månaderna. Därför kan det vara bra att veta lite mer om vad som gäller för valutan. Följande information kommer från Europeiska bankmyndigheten.

Växlingskontoren och de virtuella valutorna omfattas inte av någon specifik reglering eller europeisk lagstiftning. Det innebär exempelvis att om något växlingskontor går i konkurs eller hackas kan du bli av med dina pengar eller valuta. Egentligen betyder det här inte så mycket förutom i ögonblick då du köper eller säljer dina Bitcoins. Det är sällan transaktionerna går ögonblickligen och det innebär att du sitter inne med dina pengar eller Bitcoins till ett växlingskontor kan ta tag i ditt ärende. 

Din digitala plånbok, dvs dator eller mobil, kan bli hackad eller att du tappar bort ditt lösenord och du får ingen ersättning. Egentligen är det här samma för många banker, även om de oftast har en högre säkerhet. Banker ersätter inte heller dig om de anser att du varit oaktsam med dina lösenord och pinkoder.

Om du betalar med en virtuell valuta i en affär, exempelvis, så gäller inte lagen om återköp. Detta innebär att om du vill returnera en vara så kan affären neka dig att få någon summa tillbaka. Samma sak om det blivit ett "slarvfel" då affären råkat dragit fel summa vid köpet.

Att investera i virtuell valuta innebär en ganska stor osäkerhet. Värdet på valutan kan ändras snabbt.

När man för över virtuell valuta till en annan person är själva transaktionen öppen, men mottagare och avsändare är information som inte är öppen. Det innebär att dessa valutor lätt kan utnyttjas för penningtvätt eller andra bedrägerier.

Viktigt att ha i åtanke är att du kan bli skatteskyldig när du hanterar virtuell valuta. Det gäller att ha koll på vilka regler som gäller när det kommer till skatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar