fredag 31 januari 2014

Bostadsförsäljningen sjunker i Norge. Effekter på bostadsmarknaden i Sverige?

Enligt ett pressmeddelande från Boligprodusentenes Forening i Norge, föll bostadsförsäljningen i Norge med 33,7 procent under fjärde kvartalet 2013, jämfört med fjärde kvartalet för 2012. Produktionsstarter av nya bostäder föll med 17,5 procent. Totalt minskade bostadsförsäljningen i Norge med 12 procent under 2013 och produktionsstarterna sjönk med 6 procent.

Det pratas mycket om ifall Norge har en bostadsbubbla eller inte. Vissa experter anser att de har det, medan andra anser att det håller ännu längre. Jag själv, som verkligen inte är någon expert på området, tycker ändå att det känns som att de norska myndigheterna är oroliga. De vill nämligen sänka kravet på kontantinsatsen vid bostadsköp till 10 procent. Det innebär ju att de "uppmuntrar" folk att ta ett större lån istället. Detta känns, enligt mig, som att de norska myndigheterna känner en viss oro för att bostadsförsäljningen ska sjunka ännu mer och dess implikationer. 

Hur påverkar det här Sveriges bomarknad då? Det är ju svårt att säga, men det finns en viss anledning till en liten oro. I alla fall om man bor nära gränsen till Norge och nära en norsk stad. Bohuslän, Värmland, Dalsland kan nog bli påverkade. Sprider sig oron till Göteborg, som är en så pass stor stad, finns det risk att det med tiden även sprider sig till andra storstäder i Sverige. 

Just nu, skulle nog jag säga att de unga bör avvakta med bostadslån fram tills riksdagsvalet 2014. Det finns inget konkret som visar på att man ska avvakta, men riksdagsval kan skaka om marknaden lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar