torsdag 9 januari 2014

Bostadsbristen - ämnet politikerna tar i med tång

Det är alltför krångliga regelverk när det kommer till att bygga bostäder. Det är det troliga skälet till att det byggs alltför lite i områden i landet där jobben finns. Utbudsbristen på bostäder pressar upp priserna på bostadsrätter och på platser där de flesta jobben finns måste folk ta större lån för att kunna köpa sig en bostad. Frågan är om politikerna, som verkar undvika denna fråga, känner att de tjänar storkovan på att det är såhär. Vem vill ta ett beslut som privat gör att ens ekonomi blir påverkad negativt?

Enligt Riksbankens prognoser kommer den genomsnittliga skulden för ett svenskt hushåll att stiga från 170% av den disponibla inkomsten till till 178% i slutet av 2016. Inte så mycket kanske ni tycker, men det är ändå en ganska stor siffra. I Norge är siffran idag ännu högre dock. Att svenskarna skuldsätter sig mer än någonsin har varit en av anledningarna till att Riskbanken inte ville sänka styrräntan. Men nu är det gjort! Bra, säger många. Mindre bra, säger andra.

Frågan är vart det här kommer sluta. Någonstans kommer det att ta stopp, och vad händer med ensamstående föräldrar med barn? Att investera i en bostad är ju ändå ett sätt att investera för framtiden, och sina barns framtid. Men krävs det högre lån, som en ensamstående inte kan ta själv, så kommer dessa att behöva hyreslägenheter. Det kan ju leda till att de "fattiga" som inte tjänar så bra pengar, inte kan ha en chans till ett bra liv med investeringar. Den dagen barnen ska ärva pengar, då finns det inga pengar investerade i någon bostad...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar