söndag 9 mars 2014

Varning för fulsälj - var observant!

Jag vill slänga ut en liten varning här på bloggen om fulsälj. Fulsälj innebär att en konsument tror att man köper en produkt, men egentligen är det ett abonnemang man går med på. Det kanske låter konstigt att man kan luras så in i norden, men säljarna som utför fulsälj är ofta väldigt duktiga på att lämna ute information som att det är ett abonnemang man ingår. 

När man köper en vara i en vanlig butik, skulle man ofta reagera på om någon lade fram ett papper och säger "här, skriv på" under köpet. Men ibland kan det bli klurigt även i butiker. Man kanske måste fylla i en adress och vips har man råkat skriva under något som man inte uppfattat som ett kontrakt. På nätet märker man av hur företag försöker lura till sig kunder (ibland bara genom att man ska hamna på deras hemsida och ibland för att luras köpa någonting som inte riktigt har förklarats till fullo). På Pricerunner, en hemsida som ger förslag på vart man kan köpa en produkt billigast, kan man ibland se företag som lägger upp ett pris som inte inkluderar moms. Såklart ser det då ut som, på Pricerunner, att de har den billigaste produkten. När man väl kommer till hemsidan så kan man, ibland tydligt och ibland inte, se att priset är exklusive moms. Visst, för företag, som man dra av moms, är det kanske billigast men säkerligen kan du dra av denna moms även hos andra företag bara det att de skriver i inklusive moms. Själv tycker jag det är lite fult att göra så, men det verkar inte finnas några regler om detta på Pricerunner, så vitt jag kan se.

Jag har även sett annonser på Blocket där säljaren anger en delbetalning som pris. Såklart ser ju den varan ut att vara väldigt billig, och i många fall får företaget lite extra reklam i antalet besökare som klickar på det billiga priset. Det är också lite fult, så man måste dubbelkolla vad de egentligen menar med priset.

När det kommer till fulsälj så är det oftast telebolagen som använder denna metod. Det smarriga i det hela är att de låter återförsäljarna göra smutsjobbet åt dem. Det innebär att du alltså inte kan känna dig helt trygg i en vanlig butik, eftersom du inte vet om dessa återförsäljare gör på detta sättet. Därför vill jag skicka ut en liten varning här på bloggen att verkligen dubbelkolla vad det är för avtal du egentligen ingår. I många fall sväljer säljaren "i månaden" i slutet av meningen och man tror att totalsumman är den summan de säger. Var därför observanta! Att ingå i ett abonnemang som kostar 249 kr i månaden med bindningstid på 24 månader blir nästan 6000 kr totalt, och kanske mer om de kräver uppläggningsavgift etc. Det är pengar du skulle kunna ha mycket mer roligt för än att betala på något du inte var beredd att betala så mycket för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar